Ungern består av 22 vinregioner…

Ungerska viners vänner
Samtliga foton: AMCHär följer en kort beskrivning av regionerna.

Aszar

Ászár-Neszemély
Vingårdarna i den här regionen ligger skyddat på bergsidorna av bergen Bakony, Vértes, Gerecse, Pilis och Visegrádi i den höglänta terrängen. Området har sin norra gräns i Donau nordväst om Budapest och är mycket vackert och inbjuder till turism. Vin har odlats i området sedan romersk tid.
Under 1700-talet fick vinerna i området stor spridning och uppskattning. Under 1800-talets senare del ökade berömmelsen även internationellt genom modellvingårdar som Aszárs och Eszterhásy-Csákvárs framgångar.
Jorden består av sand och lössjord och druvor som odlas är Chardonnay, Ezerjó, Füszeres, Traminer, Hárslevelu, Leányka, Muscat Ottonel och Cabernet Sauvignon.

Csongrad

Csongrád
Regionen är belägen i sydöstra Ungern nära staden Szegred vid floderna Tisza och Köros. I denna region är produktionen av bordsviner den mest betydande. Produktionen är ålderdomlig och har anor ända till medelåldern. Vinerna odlas på sandjord. Ytan är 2330 hektar och klimatet är mycket torrt med mycket solsken. Vinsorter som odlas är: Kövdinka, Zweigelt, Italiensk Riesling, Kadarka och Kékfrankos.

Badacsony

Badacsony
Området är beläget på norra sidan av Balatonsjön med staden Tapoica som centrum. Kombinationen av vulkanisk jord och närheten till Balatonsjön ger extra speciella förhållanden för vinframställning där alla sinnen kommer till sin rätt. Vacker omgivning som lockar en mängd turister såväl som konstnärer. Ytan är 1790 hektar och klimatet är medelhavslikt med mycket solsken kombinerat med nordvindar. Viner som odlas är, Italiensk Riesling, Szürkebarát, Kéknyelu, Ottonel Muscat. Szürkebarát är den mest kända – ett aromfullt, harmoniskt runt vin med hög alkoholhalt.

Boglar

Balatonboglár
Området hittar man på södra stranden av Balatonsjön. Området har ett brett sortiment av viner med god kvalitet. De champagneliknande vinerna som tillverkas här anses vara de bästa i landet. Med närheten till den badvänliga sidan av Balaton är denna region besökt av många turister. Ytan är 2820 hektar och har stabilt klimat. Vinsorter i området är Italiensk Riesling, Gul Muskat, Chardonnay, Cabernet, Merlot och Kékfrankos.

Felvidek

Balatonfelvidék
Denna region är belägen norr om Balatonsjön och gränsar till Badacsony vinregion. Mycket välbesökt av turister samt konstnärer. Området är bergigt och uppdelat i två delar. I ”Da Bibere” som betyder –jag vill ha någonting att dricka – kan stämma på besökarna som gärna smakar de utsökta vinerna. Området runt Káli-bassängen bjuder besökarna på pittoreska värdshus, kyrkor och vinkällare. Ytan är 1508 hektar och klimatet har medelhavskaraktär och mycket sol.

Csopak

Balatonfüred-Csopak
Området är mycket vackert beläget på norra Balatonstranden med många turister som både älskar vinerna och det hälsosamma vattnet. Balatonfüred är området med mer kraftfulla viner med högra alkoholhalt medan Csopak har viner som är lättare men med stor bouquet. Arealen är 2100 hektar och klimatet ger mycket sol som främjar vintillverkning. Druvsorter som odlas är Italiensk Riesling, Furmint och Rieslingszilvány. Den första druvan ger ett ljust kryddigt vin med rund smak. Furmint ger ett vin med syra och viss sockerhalt. Rieslingszilvány ger en intensiv doft och en mjuk angenäm smak.

Melleke

Balatonmelléke
Regionen är belägen sydväst om Balatonsjön och besöks gärna av turister. Flera termalbad finns i omgivningarna. Flera vinkällare i trakten vittnar om att vinkulturen på kullarna vid Zala går tillbaka mer än 100 år och vinerna har en utsökt kvalitet. Vinkällarna var byggda av timmer som sammanfogats med lera från både in- och utsidan. Det finns tyvärr bara ett fåtal sådana kvar i regionen idag. Ytan på områden är 1623 hektar och klimatet är milt och fuktigt. Druvor som odlas är Olasz Riesling, Rizlingzilvani, Zöld veltelini, Red Tramini, Chardonnay, Kékfrankos, Zweigelt och Oportó. Vinerna i regionen är aromrika och har en frisk syra och de växer i en lössjord.

Bukkalja

Bükkalja
Bukkalja ligger nordost om distriktet Eger och skyddas av Bükkabergen i norr. Arealen är 1590 hektar. Det finns rikligt med gamla vinkällare i området. Klimatet och jordmånen här gynnar produktionen av vita viner främst från druvan italiensk Riesling. Det odlas även Kékfrankos och Leányka här som ger lättare röda viner än de från Eger.

Eger
Eger
Eger är ett vindistrikt och en stad i nordöstra Ungern. Staden Eger har 56 000 innevånare och är en av landets vackraste barockstäder belägen i ett böljande landskap mellan Matra- och Bükkbergen.
Vindistriktet Eger har en areal på 5 160 hektar. Regionen är känd för sina röda viner. Vinkällarna i den sk. ”vackra vinkvinnans dal” är mycket välbesökta av turister. Här framställs det välkända vinet Egri Bikavier (Tjurblod Bulls Blood – vilket är dess exportnamn). Druvorna som ingår i detta vin är Kadarka eller Kékfrankos (Blue France) samt Cabernet, Merlot och Kékposto. Det får sin karaktäristiska bouquet efter åratals lagring i träfat. Även vitt vin av en italiensk rieslingdruva och ett svagt sött och fruktigt vitt vin av druvan Leányka framställs här.Etyek

Etyek-Buda
Etyek- Buda är en vinregion som ligger ca 5 mil väster om Budapest. Området kallar sig Budapests vingård. Vin har odlats i området i århundraden och man har anor som sträcker sig till 1300-talet. Redan då producerades här basviner som utgjort grunden till de berömda Törley-vinerna. Under 1700-talet flyttade ett antal tyska familjer in och började en verklig uppodling. Vinodlingarna längs bergssidorna och Donaus stränder inbjuder till en omfattande vinturism. Regionens popularitet gynnas av de storslagna omgivningarna och närheten till Budapest. Jordmånen är lössjord och lera. Här odlas Chardonnay, Italiensk Riesling, Rhensk Riesling, Sauvignon Blanc, Cabernet Franc, Pinot Noir och Merlot.

Hajos

Hajós-Baja
Vindistriktet hittar man öster om Donau i södra Ungern. Distriktet har högklassiga röda viner och är välkänt som turistmål. Vinbesöken kombinerar både det Ungerska och det Svabiska köket och gästerna får en oförglömlig upplevelse. Ytan är 1710 hektar och klimatet är mycket torrt särskilt sommartid. Risk finns för frost under vintern. Druvor som odlas är Italiensk Riesling, Rhensk Riesling, Chardonnay, Kadarka, Kékfrankos, Merlot, Cabernet Franc och Sauvignon. Särskilt Kadarkavinerna är utsökta.

Kunsag

Kunság
Detta är Ungerns största vinregion belägen i söder på Ungerska pustan mellan floderna Donau och Tisza. Området har som slogan ”Vin för alla”. Vinet växer på sandjord och här odlas mestadels lätta vita viner och roseviner men också lättare röda. Arealen är 28930 hektar och klimatet erbjuder varma somrar och torra vintrar. Här odlas Italiensk Riesling, Ezerjó, Kövdinka, Kadarka, Kékfrankos. Kövdinka ger milda söta viner och Kadraka ger rubinröda, kryddiga och aromrika viner.

Matraalja

Mátraalja
Mátraalja är ett vindistrikt som ligger väster om Eger och skyddas av Matrabergen i norr. Området har en areal på 7100 hektar. Det är Ungerns historiskt största vindistrikt. Vinhandeln startade redan på 1400-talet. Mest produceras vitt vin. Druvorna Muscat, Olasz (Italiensk) Riesling, Kádarka och Hárslevelu. Utländska vinodlare har fört in Chardonay, Sauvignon Blanc och Semillondruvorna. Kända viner från området är Dunavar av Pinot Gris resp Chardonnay samt Szoke av Chardonnay.

Mecsekalja

Mecsekalja
Mecsekalja är beläget i södra Ungern mellan Villány och Szekszard. Pecs är centalort i området som bjuder på en blandning av Ungersk, Kroatisk och Svabisk kultur. Området har mycket gamla vintraditioner, tom ända sedan antiken och sedan 1800-talet produceras även mousserande viner här. Ytan är 633 hektar och klimatet är medelhavslikt med nordanvindar. varma somrar, milda vintrar och mycket sol. Viner som odlas är Cirfandli, Italiensk Riesling, Chardonnay och Furmint. Cirfandli är ett karaktäristiskt vin för regionen, blommigt, kryddigt och med hög alkoholhalt.

Mor

Mór
En liten region med odlingar mellan det två bergen Vértes och Bakony väster om Budapest. Det var romarna som införde vinodlingen i regionen. Kappucinermunkar såväl som tyska invandrare har bidragit till vinkulturen.
Ezerjó är en syrarik gammal ungersk druva. När den kom till området på 1700-talet blev det en lyckosam förening mellan druva, klimat och andra odlingsbetingelser. Viner framställda av druvan har därefter förfinats och under 1800-talet växte områdets betydelse och berömmelse. Jordmånen är dolomitsten och kalkstensgrus blandat med lössjord och sand. Druvor som odlas är Ezerjó, Traminer, Királyeánka, Chardonnay, Rieslingsilvani (Müller-Thurgau).

Pannonhalma-Sokoróalja

Pannonhalma-Sokoróalja
Regionen ligger söder om staden Györ. Helgonkungen Stefans dokument om grundläggningen av benediktinernas Pannonhalmakloster är det första omnämnandet av vinodling i området och romarna kom hit redan år 996. Italienska och franska immigranter såväl som religiösa ordnar har senare spelat roll för vinodlingen. Idag odlas här nästan uteslutande vita viner på Pannonbergens sluttningar. Jordmånen är brun skogsjord, lössjord och sand. Druvor som odlas är Chardonnay, Királyeánka, Italiensk Riesling, Rhensk Riesling, Szürkebarát (Pinot Gris) och Traminer.

Somló
SomlóSomló ligger i västra Ungern mellan Balaton och Österrikiska gränsen. Det är ett litet område och har tidvis varit lika känt som Tokaj. Vinet är speciellt och enligt en författare förtjänar det att avnjutas ensamt till skillnad från andra viner som med fördel dricks i sällskap. Jordmånen består av vulkaniska jordmassor och lössjord som täcker brun skogsjord. Ytan är 830 hektar och klimatet är blåsigt och lagom varmt trots att solen ofta skiner. Vinsorter som odlas här är Furmint, Italian Riesling, Hárslevelu. Renriesling och Juhfark (fårsvans).

Sopron

Sopron
Sopron ligger västligast i Ungern och gränsar till Österrike. Det besöks av många turister bl.a. eftersom det ligger vid insjön Fertö. Vin tillverkades i området redan av kelter och tillverkning har sedan fortsatt. Nästa varje bonde har vintillverkning och egen vinkällare. Olika kännetecken hängs upp för att visa vilka viner som säljs, ex ett vitt eller rött band talar om vilket vin som säljs i vinkällaren. Arealen är 1670 hektar och klimatet har lite alpkaraktär. Mild vinter, frostfri vår, kall och regnig sommar och solig höst med möjligheter till sena skördar. Vinerna i regionen är mestadels tillverkade av Kékfrankos.

Szekszard

Szekszárd
Området är beläget i södra Ungern väster om Donau och har Szekszard som huvudort. Det sägs att Schubert blev inspirerad av Szekszards röda viner när han skrev sin berömda flöjtkvintett. Även Franz Liszt, påven Pius IX och Zoltan Kodály berättar om de goda vinerna från trakten som också kallas Szekszards Bulls Blood. Arealen är 2210 hektar och klimatet är milt med långa vintrar men extremt torra somrar med mycket sol. Exempel på vinodlare från trakten är Zoltán Heimann.

Tokaj

Tokaj-Hegyalja
Tokaj är en provinsstad som ligger i nordostliga delen av Ungern och skyddas av bergskedjan Karpaterna. Stora delar av området täcks av ett lager av vulkaniskt stoft. Klimatet i denna del av Ungern består av kalla vintrar, heta somrar och en lång fuktig och solig höst. Klimatet i kombination med den vulkaniska marken gör att Tokaj har idealiska förutsättningar för att göra söta viner. Det är därför som Tokaj idag är en av Ungerns mest kända vindistrikt och upptar en yta av 5880 hektar.
Fyra olika typer av druvor odlas här: Furmint, Hárslevelu, Sárga Muskátaly (Musct Lunel) och Zéta som är en korsning mellan Furmint och Bouvier. Furmint och Hárslevelu är de klassiska Tokajdruvorna.
En kombination av topografi och klimat skapar gynnsamma förutsättningar för att druvorna ska angripas av ädelröta (aszú). Det är framför allt den långa och milda hösten där nätterna är fuktiga och dagarna varma som skapar bra förutsättningar för ädelröta. Fastän det ha tillverkats vin i tusentals år i området var det först på 1600-talet som Tokaj blev känt för sitt högklassiska Tokaj aszú. Ett dokument hittades daterat 1650 beskrev att det hade tillverkats aszú i staden Sárospatak. Vid den tiden var det mest adliga familjer som ägde och tillverkade viner.
Tokaj har olika vinstilar och 50-60 % av skörden används till torra och halvtorra viner, Szaraz från druvan Furmint och Tokaj. Dock är Tokaj mest känt för sina söt viner, Tokaj aszú, vilka delas in i olika klasser beroende på hur mycket restsötma (% restsocker) som finns i vinet. Sockerhalten anges i beteckningen puttonyos och numreras mellan 3 – 6 (6-18 % restsocker) beroende på sockerhalten. Ju högre siffra desto högre sockerhalt. Detta gör att viner har lång hållbarhet och kan drickas 80–90 år efter skörd men de flesta vinerna kommer bäst till sin rätt efter 10-25 år.
Det finns ytterligare två Tokajer som innehåller mer sötma än klass 6 och dessa är Tokaj Aszú Essencia (mer än 18 % restsocker) och Tokaj Essencia (40-70 % restsocker). Dessa tillverkas endast under exceptionellt goda år. Den sällsynta Essencia görs från den must som på naturlig väg sipprat ut under den tid aszúdruvorna lagrats i väntan på att de skall krossas och tillsättas basvinet. Det är så sött att det tar minst 10 år att jäsa och har ibland bara 2-5 % alkohol.
Tokaj Szamorodni (som det växer) är ytterligare ett vin från Tokaj där man använder både rötangripna druvor och andra. Vinet varierar år från år vilket medför att vinet kan vara från torrt till sött. Tokaj Szamorodni används med fördel som ett apertifvin.

Tolna

Tolna
Tolna ligger ca 15 mil rakt söder om Budapest på västra sidan om Donau. Den utsökta naturen ger området både utsökta vita och röda viner. Området har anor från tyska bosättningar flera 100 år bakåt i tiden och har sitt vincentrum i Györköny med många vinkällare. Ytan är 2180 hektar och klimatet har milda vintrar och torra somrar med mycket sol. Druvor som odlas är Chardonnay, Italiensk Riesling, Rieslingsilvany, Kadarka, Kékfrankos, Zweigelt och Merlot.

Villany

Villány
Villány ligger längst i söder i Ungern på gränsen till Kroatien. Här tillverkas eleganta viner och är en av Ungerns mest kända regioner. Gästfriheten hos befolkningen och ex termalbad i Harkány lockar också turister. Ytan är bara 1770 hektar och klimatet har varma somrar och milda vintrar med mycket sol. Druvor som odlas är Kékporto, Kékfrankos och Cabernet Sauvignon – med mörk, robust och kryddig smak. Harslevelu, Italiensk Riesling och Leányka odlas också här. Kända odlare är Gere och Bock.