Historik

Föreningen initierades 2006 av Eszter Engström. Initiativtagarna var Eszter Engström, Kerstin Tingstorp, Eva Knutsson, Håkan Tingstorp, Lars Jakobsson och sommeliern Bengt Knutsson.

Föreningen har ordnat vinresor till Ungern och fester med vinprovning för medlemmarna. Sammankomsterna har varit ca 3-4 per år och bestått av årsmöte med förtäring, grillfest, 3-rättersmiddag mm.

Vinresorna har gått till kända vinregioner i Ungern såsom, Tokay-Hegyalja, Szekzárd, Villány, Badacsony samt Balatonboglár.

VERKSAMHET

2021

Krabbfest hölls den 22 oktober 2021 hos Håkan och Agneta Emanuelsson i Kumla. Som välkomstdrink bjöds på rött vin Ungern, EGRI Blauberger Hazug Mokus 2013 och Bolyki Egri Cabernet Franc 2013 + pogaca. Krabban skakade utmärkt tillsammans med Agnetas krabbsås och vitt vin från Italien, Il Nostro Cataratto Chardonnay. Till kaffet serverades goda mazariner med persikor eller hallon om man föredrog det.

Vinprovning hölls den 19 november 2021 på Trängkårsvägen 44, Örebro hos Håkan och Kerstin Tingstorp. Vi provade 6 olika viner från vinimportören Tibor Havas och hade också glädjen att ha Tibor på plats och som ledde vinprovningen Följande viner testades:

Vinprovning

 

Varunr Pris per flaska
Nagy-Somloi Juhfark Kolonics Pince 77547 227 sek
1 fl Fuleky Kabar + 2 fl Harslevelü 74897 187 sek
Vylyan Kekfrankos 78943 180 sek
Gere Kopar, ny årgång väntas; 77796 372 sek
Egri Bikaver Superior Kovacs Nimrod i Eger 5219401 239 sek
Sweet Little Furmint 70015 192 sek

Leif Bergsten hade inhandlat många goda charkprodukter och dessutom hade vi ungersk gåslever som Eszter Engström importerat från Ungern. Vinprovningen blev lyckad och en bra avslutning inför julen.

2020

Årsmöte i UVV hölls den 13 mars 2020 i HSBs lokaler på Trädgårdsgatan 23-25 i Örebro. Även detta år välkomnades de drygt 14 mötesdeltagarna med det mousserande vinet Chapel Hill Sparkling Chardonnay men denna gång tillsammans med majschips. Årsmötesförhandlingar genomfördes som första punkt. Årsmötet var planerat att innehålla vinprovning av viner från vinimportören Tibor Havas men på grund av den rådande Coronapandemin så ställdes vinprovningen in och den utsökta plocktallriken som skulle avnjutas under vinprovningen fick ackompanjeras av andra viner. Som vitt vin serverades det franska Les Fumées Blanches, Sauvignon Blanc och som röda viner de ungerska Sopron, Kékfrankos és Syrah samt Lantos Kékfrankos. Den nya styrelsen konstituerades därefter.

2019

*Årsmöte i UVV hölls den 15 mars 2019 i HSBs lokaler på Trädgårdsgatan 23-25 i Örebro. Även detta år välkomnades de drygt 20 mötesdeltagarna med det mousserande vinet Chapel Hill Sparkling Chardonnay tillsammans med tilltugg i form av smördegssnurror. Efter årsmötesförhandlingar serverades Vitlök & rödvinsmarinerad lammrostbiff med rostade rotfrukter, rödvinssås smaksatt med rosmarin, chèvrekräm, sallad, smör, lantbröd. Maten kom från David Berger på STENKULLENS CATERING i Mullhyttan. Kaffe och Budapestlängd serverades som dessert. Till huvudrätten bjöds ett ungerskt vin SOPRON nr 2158 av årgång 2017 från Systembolaget. Vinet är ett naturvin och tillverkas av druvorna Kékfrankos och Merlot. Bo Fransson visade bildspel om Ungern under kvällen.

*Trädgårdsfesten i maj blev inställd pga för få anmälda.

* Krabbfest hölls den 4 oktober 2019 hos Agneta och Håkan Emanuelsson i Kumla. Som välkomstdryck bjöds på en ungersk variant på Aperol Spritz men med Ungerskt mousserande. Chapel Hill Sparkling Chardonnay spetsat med ungersk Unikum. Några tyckte att Unicum tog överhand och tillsatte litet mer mousserande vin. Krabban avnjöts med ungerskt vitt vin Irsai Oliver och Agnetas goda krabbsås/gravlaxsås. Till kaffet serverades en plommonpaj med vaniljsås.

*Årets knytisfest med jultema hölls den 22 november 2019 i HSBs lokaler på Trädgårdsgatan. Som välkomstdryck tillsammans med goda tillbehör serverades ett nytt ungerskt vin på box från Systembolaget. Cuvèe Blanc, Grand Selection från Tokaj, ett vin som är friskt och fruktigt och med 11,3% alkoholhalt och 8 g socker per liter. En nyhet från september 2019 på Systembolaget. Därefter avnjöts alla knytisrätter tillsammans med Tjeckiskt öl och en liten Palinka för de som önskade. Maten innehöll allt från sill, köttbullar, bruna bönor, lax, skinka, goda sallader och ost med kex. Efter maten serverades Ris a la Malta med hallonsås och till kaffet bjöds en saffranskaka. Bo Fransson underhöll under kaffet med ungersk musik från den ungerske sångaren Zàmbò Jimmy.

2018

*Årsmöte i UVV hölls den 9 mars 2018 i HSBs lokaler på Trädgårdsgatan 23-25 i Örebro. Mötesdeltagarna välkomnades med det mousserande vinet Chapel Hill Sparkling Chardonnay tillsammans med tilltugg i form av smördegssnurror. Efter årsmötesförhandlingar serverades Fiskgratäng med duchesspotatis som catering från SMAKRIK. Till maten drack vi Tokaji Furmint, nr 2414, från Tokaj-Hegyalja. Vinet är ett torrt vitt vin med fruktig frisk smak, ny på Systembolaget från 2017-09-01. Som avslutning serverades en ungersk chokladtårta med Thummerer EGRI Bikavér och som matsmältare en plommonpalinka för de som önskade.

*Krabbfest hölls den 28 september 2018 hos Agneta och Håkan Emanuelsson i Kumla. Inledningsvis hölls en vinprovning av två direktinporterade ungerska viner. De var BALATON VIN, SZEKSZARDi CABERNET SAUVIGNON, rött torrt, Csengöd 2012 och BALATON VIN, BALATONBOGLARI CABERNET SAUVIGNON, rött torrt, Csengöd 2008. Vin nr ett hade en viss korkskada men smaken vann på luftning. Vin nr två hade en traditionell smak av Cabernet Sauvignon. Trots att vin nr två var äldre hade det en mer genuin smak. Krabban avnjöts tillsammans med vitt ungerskt vin Irsai Oliver och Agnetas utsökta gravlaxsås. Till kaffet serverades en utsökt äppelkaka.

*Knytisfest med jultema hölls den 29 november 2018 i HSBs lokaler på Trädgårdsgatan 23-25 med 21 deltagande medlemmar. Som välkomstdrink serverades Chapel Hill Sparkling Chardonnay. Alla bidrog med olika tapasrätter och det blev mycket varierat och gott. Rätterna bestod både av rätter till maten och efterrätt och kakor till kaffet efter maten. Som vin till maten serverades ett rött vin av druvan Kekfrankos från LANTOS, Soltvadkert 2015.

2017

*Årsmöte i UVV hölls den 24 mars 2017 i HSBs lokaler på Trädgårdsgatan 23-25 i Örebro. Mötesdeltagarna välkomnades med välkomstdrink Chapel Hill Sparkling Chardonnay tillsammans med tilltugg. Efter årsmötesförhandlingar genomfördes en vinprovning av två röda typiska ungerska viner LANTOS KADARKA, rött torrt, Soltvadkert 2015 och LANTOS PORTUGIESER, rött torrt, Soltvadkert 2015. Som middag serverades traditionell Wallenbergare med ärtor, potatispuré, pressgurka  och rårörda lingon tillsammans med föreningens Jubileumsvin POLGAR PORTUGIESER 2015. Efter middagen bjöds deltagarna på kaffe och chokladpraliner.

*Trädgårdsfest i UVV hölls den 9 juni 2017 hos Kerstin och Håkan Tingstorp på Trängkårsvägen i Örebro. Som välkomstdryck serverades PINOT NOIR ROSÉ, BALATON VIN, ETYEK-BUDAI torr rosé, Csengöd 2012 och BALATON VIN, MUSKOTÁLY, vitt torrt, Csengöd (tappad mars 2015). Innan maten provades några inhemska ungerska viner: LANTOS KÖVIDINKA, vitt torrt, medalj Vin Agora, Soltvadkert 2015, LANTOS CSERSZEGI FÜSZERES, vitt torrt, medalj Arany, Soltvadkert 2015 och DUNA-TISZA KÖZI, CSERSZEGI FÜSZERES, vitt torrt, Csengöd 2014. Maten bestod av Rostbiff och Potatisgratäng med grönsallad. Vinet till maten var Thummerer, Nr 2600 Egri Bikavér Classicus, 2013, Ungern, Eger, inköpt på Systembolaget. Vinet har kryddig fruktig smak med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, lakrits, blåbär, lagerblad, slånbär och choklad. 

*En resa företogs 12-16 september 2017 av 16 medlemmar till området runt Csengõd, Kiskörös, Soltvadkert och Hajos. I programmet ingick självfallet vinprovningar, besök i nationalpark, besök på militärmuseum och termalbad. Dessutom besökte vi en berömd glassbar i Soltvadkert som hade alla sorters smaker på glass och sorbet man kan tänka sig. Arrangör för resan var medlemmen Nils Ceder och hans fru Marianne tillsammans med Zultan, lokal guide tillika chaufför.

*Krabbfest hölls den 6 oktober 2017 hos Agneta och Håkan Emanuelsson i Kumla. Medlemmarna välkomnades med provning av 3 vita ungerska vinerfrån AGLARIA Kft, Aglaria Pince, Ecséd i vindistriktet Mátraalja. Vinerna var Riesling-Silvaner/Müller Thurgau, Moscately och Zöldveltelini/Grüner Veltliner. Till vinerna serverades små ungerska hembakade Pogácsa. Därefter åt vi krabba tillsammans med baguette, ost och hemlagad gravlaxsås. Vin till krabban var det italienska il Nostro, nr 22973, innehållande druvorna Catarratto och Chardonnay. Vinet finns på box och kan köpas på Systembolaget. Det har en blommig fruktig smak och passade bra till krabban. Efter krabban serverades en utsökt persikokaka med vaniljsås och kaffe. Kvällen avslutades med presentation av bilder från vinresan i september 2017 som 16 medlemmar företog i trakterna runt Kiskörös, Soltvadkert och Hajos i Ungern.

*Höstfest/tapasfest hölls den 30 november 2017 på HSBs lokaler på Trädgårdsgatan 23-25 i Örebro. Som välkomstdrink serverades Tokaji Furmint, nr 2414, från Tokaj-Hegyalja. Vinet är ett torrt vitt vin med fruktig frisk smak, ny på Systembolaget från 2017-09-01. Till vinet fick deltagarna smaka på Pogásca – en ungersk delikatess bestående av små degknyten som serveras som snacks till vin eller vid en vinprovning. Maten var en tapasfest där varje deltagare bidrog med en egen medhavd rätt, ex gravad lax, olika sallader, grönkålspaj, marinerad fläskfilé. Till maten serverades EGER Kekfrankos Merlot, nr 2722 från Eger. Kekfrankos är en typisk ungersk druva med hög syra och mycket tanniner. Merlot däremot är en mjuk druva och kompletterar Kekfrankos bra i cuvéen. Detta vin är en nyhet på Systembolaget från 2017-03-01 och finns i det ordinarie sortimentet. Som avslutning bjöds deltagarna på kaffe/te och dumlekaka.

2016

*Årsmöte hölls den 17 februari 2016 i HSB:s lokal på Trädgårdsgatan 23-25 i Örebro. Årsmötet hade besök av Vinimportören Gussi Emri som presenterade 3 olika röda ungerska viner som medlemmarna skulle rösta om vilket vin som skall användas som Ungerska Viners Vänners Jubileumsvin. Mötet inleddes med en välkomstdrink bestående av POLGÁR VILLANY Crémant Rosé, 2007. Därefter avhandlades årsmötet. Före maten prövades de 3 vinerna, POLGÁR VILLANY Portugieser 2015, POLGÁR VILLANY Cabernet Sauvignon 2012 och POLGÁR Therapia Villany Cuvée 2012. Som supé serverades Eszters Ungerska Korvgryta med surdegsbröd och till efterrätt Ungersk Palacsinta med valnötsfyllning resp kesofyllning. Till palacsintan serverades St Stephan´s Crown, Tokaji Aszú 3 Puttonyos, 2011 eller det ungerska dessertvinet Disznókö, Tokaji Late Harvest 2012.  På mötet deltog 21 personer.

*Försommarfest ”Sju sorters kakor” anordnades i Tingstorps trädgård den 8 juni 2016. Styrelsen lagade Broccoli- och ädelostpaj resp Quiche Lorrainepaj som serverades med sallad och efteråt serverades småkakor tillsammans med mousserande vin. Även småkakorna bakades av styrelsens medlemmar. Vi serverades bla drömmar, kolastänger, schackrutor, havreflarn, mazariner samt mandelkakor. Till pajen serverades det ungerska rosévinet Tr3 Apor Oves Rosé och till småkakorna Törley Gála Sec samt Chapel Hill Spumante Fruity & Sweet.

*En resa anordnades i juli 2016 för ca 10 personer till Vinfestivalen i Eger.

*Krabbfest anordnades hos Agneta och Håkan i Kumla den 23 september. Före krabborna testades 2 vita viner som inköptes under sommaren 2016 av de medlemmar som deltog i den av Föreningen anordnade resan till vinfestivalen i Eger. Vinerna var Sauska Sárgamuskotály Tokaj 2015 och Sauska Late Harvest Cuvée Tokaj 2013. Båda vinerna kom från vinproducenten Sauska. Det första vinet var gjort på Muscatdruvan och Sárgamuscotály betyder gul Muscat och är den variant som förekommer i Ungern. Muscatdruvan ger fylliga viner som är druviga och blommiga,  passar till kryddstark mat. Det andra vinet var en Cuvée från Tokaj bestående av 85% Furmint, 10% Hárslevelü och 5% Sárgamuscatell. Vinet var sött och smakar aprikos, fikon, ananas, citrus och russin samt passar till gåslever, grönmögelost eller bara ensamt som efterrätt. Till krabban serverades det vita ungerska vinet Chapel Hill Rhine Riesling Sauvignon Blanc. Efter krabban serverades kaffe och en utsökt kaka.

*JUBILEUMSFEST anordnades den 18 november 2016 för att fira att Föreningen funnits i 10 år. Festen hölls i Örebropolisens Kamratförenings lokaler i centrala Örebro. Festen inleddes med välkomstdrink Chapel Hill Sparkling Chardonnay. Som förrätt serverades Ankleverpaté på mörkt bröd med fikonmarmelad och som huvudrätt serverades Lammrostbiff serverad med getostcreme, balsamicosky, rostade rödbetor och potatis. Till båda dessa rätter serverades det Jubileumsvin som föreningen tagit fram: POLGAR Portugieser 2015. Som dessert serverades vit chokladmousse med färska hallon tillsammans med Disznókö Late Harvest 2013, Ungern. Efter detta serverades kaffe med chokladpralin och ungersk Palinka för de som önskade. Speciellt inbjuden till jubileumsfesten var Nils Ceder m fru och han berättade om familjens gård i södra Ungern och om sina årliga resor dit.

2015

*Årsmöte hölls den 27 mars 2015 i Polisens Kamratförenings Lokaler på Klostergatan 35 i Örebro. Föredrag hölls av Bo Fransson under temat BUDAPEST, Dåtid – Nutid. Efter årsmötesförhandlingarna intogs en lättare måltid. Som välkomstdrink serverades ett Ungerskt vin Julius Kayser, Grüner Veltliner och till maten serverades det ungerska rödvinet Vylyan, Pinot Noir. Maten var en ungersk kyckliggryta och till efterrätt serverades ungerska pannkakor med fyllning tillsammans med dessertvinet Disznókö. Därefter serverades kaffe och hembakad kaka.

*Grillfest hölls den 21 maj 2015 hos Kerstin och Håkan Tingstorp på Trängkårsvägen 44 i Örebro. Under festen bjöds en välkomstdryck Tr3 Apor, ett rosévin från Ungern och en gästföreläsare Marianne Jacobsson från Spånga som via diabilder presenterade sin vingård i Ungern som hon är delägare i. För mer information (http://snickartankar.blogspot.se/p/vingarden-3.html). Intressant att följa arbetet på en vingård alltifrån vinranka till färdigt vin på flaska. Vidare bjöds det på grillade lammkorvar med potatissallad och det ungerska Pinot Noir-vinet Vylyan 2013 samt ytterligare ett rött vin med druvan Pinot Noir från Frankrike, Bouchard Aîné Pinot Noir 2013, som jämförelse mot det ungerska.

*UVV anordnade den årliga krabbfesten den 17 september  2015 kl 18 i Kumla hos Agneta och Håkan Emanuelsson. Som introduktion bjöds på smakprov av viner från Kroatien, som är grannland till Ungern i söder. Därefter åt vi krabba med Agnetas goda krabbsås och ungerskt vin, Chapel Hill Rhine Riesling Sauvignon Blanc, samt kaffe och rabarberkaka. Efter krabban visade Micke och Birgitta Lind bilder från vinfestivalen i Eger 2015 och berättade om det genuina och trevliga med staden Eger, dess vinfestival och omgivningarna. Om intresse finns kan eventuellt en gemensam resa anordnas 2016. Tack till både Agneta och Håkan samt Micke och Birgitta för ert engagemang.

*Den 12 november 2015 samlades vi för en ”knytis” med tapasrätter i HSB:s lokal på Trädgårdsgatan 23-25, Örebro. Knytis innebar att varje deltagare lagade en mindre rätt och bjöd andra deltagare. Tillställningen blev mycket lyckad med en mängd olika rätter. Vin inhandlades centralt och bestod av Vylyan Pinot Noir, 2013 från Ungern.

*Den 17 december 2015 samlades vi i samma lokal för ett ungerskt glöggparty. Deltagarna bjöds på tyskt Glühwein och pepparkakor med grönmögelost som introduktion. Därefter hade Eszter skapat några ungerska snittar med delikatesser, inköpta i Ungern, som vi avnjöt tillsammans med ett vitt ungerskt vin, Chapel Hill Rhine Riesling Sauvignon Blanc, samt ett italienskt rött vin, Castelforte. Delikatesserna bestod av gåslever, ankkött och gåskött båda tillsammans med syltad rödlök samt ungersk paprika/kesoröra. Tack Eszter för leverans av alla inköpta delikatesser.

2014
*28 mars Årsmöte som ägde rum fredagen den 28 mars 2014. Tid kl 18 30 vid Kamratföreningen Polisen Klostergatan 35, Örebro.
Först Årsmötesförhandlingar. Efter mötet bjöds vi på uppiggande musik av Else-Marie and her CD-orchestra. Efter konserten njöt vi av Mousserande vin från Törley och Medelhavsbuffét tillsammans med med ungerska vinerna Thummerer Egri Bikavér och IKON Pinot Noir.

*25 september 2014 kl 18 30 inföll vår återkommande krabbfest i garaget i Kumla hos Agneta och Håkan Emanuelsson. Före måltiden provades viner inköpta i Ungern av en bekant till värdfamiljen. Till krabban drack vi Chapel Hill Rhine Riesling Sauvignon Blanc.

*13 november kl 18 30 hade föreningen en Sensorisk Vinprovning hos Kerstin och Håkan Tingstorp, Trängkårsvägen 44, Örebro. Vi provade några viner och testa våra sinnen samt åt surkål med kryddiga korvar efter vinprovningen. Vinerna vi provade till de olika sura, söta, salta och beska tilltuggen var; Dunavár Chardonnay Ungern, Chapel Hill Rhine Riesling Sauvignon Blanc Ungern och Prado Rey Crianza(Tempranillo) Spanien.

2013
*8 mars Årsmöte och middag hos Rosengrens Skafferi

*21 maj Vinprovning hemma hos Kerstin o Håkan Tingstorp, Örebro med Andrei Bencze, Vin Drumlin AB, som presenterade sina viner av märket Vylyan.

*September Resa till Kroatien och Ungern med avslutning på Vinfestivalen i Budapest, arrangör Tamás Köntzey.

*10 oktober Krabbfest hemma hos Agneta o Håkan Emanuelsson, Kumla. Provning av ungerska viner inhandlade av resenärerna på septemberresan samt avslutande reseberättelse.
20131010_18294420131010_190834
Bilder från krabbfesten i Kumla

*21 november Vinprovning i Polisens Kamratförenings lokaler, Örebro med Gussi Emri, Emri Wine AB, som presenterade 5 ungerska rödviner från Vingården Polgar i Villany. Se lista över de viner man kan beställa via Systembolaget och vilket nr vinerna hade i vår provning:
72354-09 Hungary Special (Polgár Cuvée, Portugieser, Kékfrankos, Pinot Noir, Merlot & Kadarka)
Trälåda med 6×750 ml, 852 kr
73033-01 Polgár Cabernet Franc -06, prov nr 5, 6×750 ml, 6×179 kr
73095-01 Polgár Cuvée Barrique -06, 6×750 ml, 6×164 kr
73144-01 Polgár Portugieser -12, 6×750 ml, 6×99 kr
73229-01 Polgar Kékfrankos 09, prov nr 3, 6×750 ml, 6×119 kr
73882-01 Polgár Pinot Noir -08, prov nr 2, 6×750 ml, 6×129 kr
73901-01 Polgár Merlot -09, prov nr 4, 6X50 ml, 6×127 kr
73906-01 Polgár Kadarka -09, prov nr 1, 6×750 ml, 6×115 kr
Bildspel visat av Gussi Emri under kvällen:
Ungerska Viners Vänner-20131121

 

2012
* mars Årsmöte och middag hos Rosengrens Skafferi

*18 april Ost och vinkväll/After Work hos Rosengrens Skafferi

*8 juni Grillkväll på Alnängarnas Koloniområde i Örebro

*September Resa Rumänien-Ungern, arrangör Tamás Köntzey

*2 oktober Krabbfest hemma hos Agneta o Håkan Emanuelsson, Kumla med provning av ungerska viner samt reseskildring.

*20 november Wallenberg 100 år. Föreläsning på Medborgarskolan, Örebro med avslutande vinprovning.

2011
*Mars Årsmöte och vinprovning med Ungerska viner och charkuterier hemma hos Kerstin o Håkan Tingstorp, Örebro

*17 juni Grillkväll och vinprovning på Alnängarnas Koloniområde i Örebro. Bo Fransson kåserade om Ulla Billqvist.

*September Resor till Ungern i samband med Vinfestival samt krabbfest och vinprovning hemma hos Agneta o Håkan Emanuelsson, Kumla

*18 november Vin och charkuterier på Nostalgifrozza, Örebro